Att tänka på då du är ny i Sverige

Då man är ny i Sverige är det mycket som kan kännas både förvirrande och konstigt. Beroende på vilket land man kommer från kan kulturskillnaderna vara stora och det finns flera oskrivna regler som man inte känner till. Dessutom är det många praktiska arrangemang som man kan behöva hjälp med då man är ny i Sverige och man kanske inte vet vart man ska vända sig. Ju bättre förberedd man är och ju mer man tagit reda på redan innan flytten till Sverige, desto lättare blir det även att komma in i vardagen väl framme. På internet kan man hitta nyttig information om det svenska samhället samt den svenska lagstiftningen. Denna information kan vara till god hjälp för att man ska få en bättre förståelse för Sverige och det svenska folket redan innan flytten. Då man väl har kommit till landet och har fått uppehållstillstånd finns det dock några saker som ska skötas så fort som möjligt. Här följer en liten lista på några saker som kan vara bra att tänka på då man är ny i Sverige:

  1.  Folkbokföring och personnummer

    Alla som är bosatta i Sverige blir folkbokförda. Det gör man hos Skatteverket, och då får man även ett svenskt personnummer som behövs till väldigt mycket. Det är alltså en av de första sakerna man bör göra då man är ny i Sverige.

  2. Sociala trygghetssystemet

    Att skriva in sig i det sociala trygghetssystemet är också något man bör göra snarast. Det kan man göra hos Försäkringskassan.

  3. SFI – svenska för invandrare

    Att lära sig det svenska språket är en förutsättning för att man ska klara sig i samhället och kunna studera eller jobba i Sverige. Kommunerna ordnar gratis kurser i svenska för invandrare, så har man fyllt 16 år och har ett svenskt personnummer kan man anmäla sig till en sådan kurs.

 

Skaffa en utbildning eller jobb om du är ny i Sverige via Eductus.

24 apr 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.