Swedish for immigrants – så här fungerar det

Swedish for immigrants är kurser i svenska för invandrare. Syftet med Swedish for immigrants är att man som nyinflyttad i Sverige ska lära sig grundläggande kunskaper i svenska samt hur det svenska samhället fungerar. Eftersom det kan vara mycket svårt att få ett jobb eller kunna studera i Sverige, eller överhuvudtaget klara sig i vardagen utan några kunskaper i svenska, är kurserna otroligt viktiga och det lönar sig att anmäla sig till en sådan så fort som möjligt. Så här fungerar Swedish for immigrants i praktiken:

  1. Kurserna är helt kostnadsfria och alla invandrare som har ett svenskt uppehållstillstånd, är bosatta i Sverige och har fyllt 16 år har rätt att delta i kurserna.
  2. Kommunerna ordnar kurserna i Swedish for immigrants och om man är intresserad så kan man få mera information och anmäla sig till utbildningen hos sin hemkommun.
  3. Undervisningen sker genom flera olika studievägar beroende hur goda kunskaper man har i svenska samt vilka tidigare studieerfarenheter man har. Då man anmäler sig till SFI får man göra ett nivåtest för att fastslå hur goda kunskaper man har i svenska och vilken kursnivå som är aktuell.
  4. Man kan studera antingen dagstid eller kvällstid, och dagkurserna omfattar för det mesta 15-20 timmar i veckan medan kurserna kvällstid är cirka 6 timmar i veckan. Man kan även få ett anpassat schema om man har ett jobb som hindrar att man deltar i vissa lektioner. Det finns även en del SFI-skolor som erbjuder Swedish for immigrants på distans.
  5. Efter varje kurs gör man ett prov och om man klarar det får man även ett betyg.
  6. Har man en yrkesutbildning eller akademisk utbildning från sitt hemland kan man även gå en SFI-kurs med inriktning mot sitt eget yrke, för att snabbare komma ut i arbetslivet.
21 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.